Els grups dels serveis Situa’t i Accés de la Xarxa sociolaboral del Consorci han visitat l’exposició World Press Photo 2019 al CCCB amb un doble objectiu. Fomentar la mirada crítica i reflexiva, i, alhora, detectar perfils professionals que encaixin amb les feines que s’adapten a la seva formació i capacitació laboral.

 

 

Totes les persones que participaven de l’activitat del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on fins aquest diumenge es pot visitar l'exposició de fotoperiodisme, tenien la indicació per part dels seus educadors d’observar i anar identificant, durant la visita, la diversitat de feines que són necessàries a l’entorn de l’organització d’una exposició com aquesta i que van més enllà de la pura presentació de la mostra. Un cop acabada la visita, se’ls va passar un qüestionari per recollir les observacions i a continuació se’n va fer una posada en comú per veure si alguns dels perfils laborals detectats encaixaven amb els seus propis perfils com a treballadors. I, en van aparèixer uns quants: personal de neteja i manteniment, control d’accessos i seguretat, servei de recepció i rober, per exemple. Tot i ser una activitat cultural els objectius sempre estan en relació amb l’objectiu principal de la xarxa sociolaboral que és la inserció al mercat de treball més enllà del territori conegut. En aquest cas per a persones que han passat pel consum de substàncies additives o que presenten condicionants de salut mental. Aquesta mena d’activitats també afavoreixen les relacions interpersonals dels membres del grup i amb els d’altres grups de la xarxa.

La fotografia al servei de la transformació personal i social

L’exposició internacional World Press Photo l’organitza anualment la Fundació Photography Social Vision. Una entitat sense ànim de lucre compromesa amb divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme. Per a l’entitat, la mostra s’entén com una eina per promoure una millor comprensió del món a través del llenguatge universal de la imatge. Com una via de transformació personal i social. Tal com expliquen, és considerada l’exposició més important del fotoperiodisme, tant per la qualitat de les fotografies com pel debat que genera i les temàtiques que aborda. La mostra es complementa amb projeccions, visites guiades, tallers i conferències. Aquí rau el segon objectiu de l’activitat organitzada pels professionals dels serveis Situa’t i Accés. Des de l’àrea educativa de la Fundació Photography Social Vision se’ls va proposar una visita acompanyats per una guia especialitzada. Amb aquestes activitats paral·leles s’aprofundeix en la fotografia com a mitjà per informar, expressar, interrogar, emocionar i integrar valors. Enfocades a la transmissió d’habilitats per a la creació i lectura d’imatges, la comunicació visual i la presa de consciència de l’impacte que té la fotografia en l’individu i l’entorn, d’aquí que es tingui en especial consideració les persones i els col·lectius socialment més vulnerables.

Consorci del barri de la Mina