Durant el primer semestre d’enguany, el SIOL, Servei d’Informació i Orientació Laboral, ha ofert el cicle de xerrades Busques feina? Recursos que tens al barri per trobar-ne, per presentar – i alhora recordar- els serveis que constitueixen la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral del Consorci de la Mina, que es dirigeixen principalment a la població activa del barri.

 

L’equip tècnic de tres d’aquests serveis, el mateix SIOL, Avança -de nova creació- i Itineraris d’Inserció per a Dones, va ser l’encarregat de fer-ne la difusió i respondre a les qüestions plantejades pel públic. El cicle s’inicia el passat mes de març, amb una xerrada a la biblioteca Font de la Mina, on SIOL i Avança van presentar als assistents els set serveis de la Xarxa laboral del Consorci, remarcant els aspectes d’orientació i acompanyament que els tècnics de tots ells ofereixen en el procés de recerca de feina de cada persona. El SIOL, de fet, és la porta d’entrada a la resta de serveis laborals on, desprès d’una entrevista ocupacional, es consensua amb cadascú un itinerari personalitzat i la derivació al servei de la xarxa on el desenvoluparà i se li farà el seguiment. Aquesta primera sessió va ser la presentació “oficial” del nou projecte, Avança, un servei d’orientació educativa i formativa per a joves menors de 18 anys, que fomenta el retorn al sistema educatiu per aquells joves que presenten dificultats per seguir els estudis o bé volen reprendre’ls.

En l’organització del cicle hi havia especial interès en arribar al col·lectiu de les dones al barri. D’aquí la trobada amb les famílies que habitualment fan ús de la Capsa dels Jocs al parc del Besós, majoritàriament mares amb els seus fills i filles d’entre 0 i 12 anys. Un espai socioeducatiu i lúdic on hi ha joguines de préstec i una programació d’activitats diverses els set dies de la setmana. En aquest cas, a més, de les explicacions sobre el funcionament del conjunt de xarxa d’inserció i el camí per accedir als seus serveis, per part de la responsable del SIOL, hi va participar la coordinadora tècnica del programa Itineraris d’Inserció per a Dones, per presentar-lo i respondre a l’interès que van mostrar les mares assistents per conèixer de primera mà els recursos que s’ofereixen i com s'hi treballa. Principalment, fent aflorar les competències ja adquirides per potenciar-les i posar-les al servei de la cerca de feina, amb un programa de pràctiques laborals que ajuden a completar el currículum personal i l’experiència. També es va dedicar especial atenció al nou servei, Avança, que pel fet d’anar adreçat a menors de 18 anys, els va interessar pensant en els seus fills més grans.

      

Coincidint amb la proximitat del final del curs escolar, el passat mes de maig, el cicle de xerrades va tancar amb una visita a l’Escola d’Adults Manuel Fernández Márquez. Coordinadament amb la direcció del centre es va preparar una xerrada dirigida al grup de joves de l’escola, per donar-los a conèixer els dos serveis de la Xarxa laboral que s’adrecen de manera específica a ells: Avança i Apropa’t a la Feina. En aquests dos casos l’objectiu és que els adolescents i joves completin la formació obligatòria, reforçar-la amb una formació orientada a l’entrada en el món del treball i oferir un programa de pràctiques en empreses que milloren les seves opcions èxit gràcies a l’experiència que s’hi adquireix.

L’Àrea Social del Consorci de qui depèn la Xarxa d’Inserció Sociolaboral, vol agrair a les entitats i serveis que han donat acollida al cicle de Xerrades.

Consorci del barri de la Mina