L’Escola Cascavell presenta avui en una assemblea el seu projecte de convertir-se en comunitat d’aprenentatge, amb el desig i l’objectiu de millorar els resultats acadèmics dels alumnes i, alhora, també la convivència. Es tracta d’una transformació sociocultural al si del centre educatiu i del seu entorn per aconseguir una escola de qualitat i d’excel·lència per a cadascun dels nenes i nenes, així com per a les seves famílies.

 

 

Les comunitats d’aprenentatge són escoles que s’atreveixen a somniar. És el model educatiu de l’escola que es planteja per al segle XXI i l’Escola Cascavell s’hi vol apuntar. La seva directora, l’Àngels Pérez, compta amb la il·lusió del claustre de mestres que també estan disposats a apostar per aquest model d’escola inclusiva, participativa i oberta a la comunitat. Ara cal engrescar a les famílies i a les entitats del barri. Perquè a les comunitats d’aprenentatge la responsabilitat de l’aprenentatge escolar és compartida pels mestres, pels alumnes, per les seves famílies, per persones voluntàries i per les institucions i associacions del barri al que pertany l’escola. És per aquest motiu que avui hi ha aquesta gran assemblea, a la que hi estan convocades totes les famílies. Famílies, en el sentit ampli. És a dir, a més dels pares i mares, també es crida a la participació dels avis, tiets, i germans. Perquè es busca el compromís de tothom, perquè es necessita la participació de tothom, per millorar els resultats acadèmics de tota l’escola. I, perquè “l’aprenentatge que volem estigui a l’abast de tothom”, diu la convocatòria d’avui.

 

Grups interactius i tertúlies literàries

Entrar en el món de les comunitats d’aprenentatge implica l’adquisició d’un nou vocabulari de conceptes i metodologies. Es parla d’actuacions d’èxit, entre les que destaquen els grups interactius i les tertúlies literàries, que són eines de participació on el diàleg és fonamental. Les interaccions socials són l’eix vertebrador d’aquest projecte educatiu perquè permet que tots els alumnes siguin protagonistes de l’aprenentatge, afavorint la socialització i l’ajuda entre iguals. Les experiències que es coneixen mostren que, tot plegat reforça de manera significativa la solidaritat, l’autoestima, la participació i la inclusió del conjunt de la comunitat educativa del centre.  L’objectiu és donar resposta als reptes i necessitats que planteja l’educació avui, d’una manera igualitària que eviti la marginació social i cultural. En definitiva, per garantir l’èxit educatiu de cada nen i nena, perquè, més endavant, també aconsegueixin l’èxit personal, social i professional.

 

     

 

Els grups interactius són l’organització de l’aula en petits grups heterogenis d’estudiants (entre 4 i 6) on també hi participen familiars, i membres de la comunitat educativa. On hi ha una rotació dels grups d’alumnes entre les diferents activitats d’aprenentatge dinamitzades per un adult i que tenen una durada d’uns vint minuts. Es tracta de que a través del diàleg es fomenti la creació conjunta de coneixement. Aquí hi ha l’oportunitat d’expressar les idees pròpies. Això afavoreix que els infants anticipin, planifiquin i seleccionin informació i estratègies comunicatives basades en la interrelació. El fet que es puguin ajudar els uns als altres millora l’autoimatge, fa que augmentin els sentiments de solidaritat i d’empatia cap els altres. I com que la rotació de la sessió fa que tothom pugui acabar la feina programada, milloren les expectatives d’èxit i els resultats acadèmics.

Amb les tertúlies literàries es fomenta el clima d’escolta i d’atenció, la diversificació de la paraula i el fet de mirar a qui parla. Així, doncs, les persones que hi participen guanyen lèxic i eines per comunicar-se i pensar. Les habilitats lectores en surten reforçades, així com els coneixements històrics i culturals. Tot plegat afavoreix la inclusió social i fan que es guanyin eines per exposar arguments que recolzin els punts de vista, de manera que el diàleg esdevé també el mitjà per prendre decisions en les seves vides.

Es tracta d’una proposta molt engrescadora que convida a tota la comunitat a decidir sobre la millora de l’educació de cadascun dels nens i nenes de l’Escola Cascavell que, per sobre de tot, busca garantir el seu futur personal i professional.

Enhorabona i molta sort Cascavell!!!

Fotografies: Escola Cascavell :: Consorci del barri de la Mina

Consorci del barri de la Mina