Aquest 2013 el Consorci destinarà més d’un milió cent mil euros (1.113.764,11 €) als diversos programes de l’àmbit social que duu a terme per promoure la formació i la inserció sociolaboral, la millora de la convivència, l’espai públic i el civisme, el suport social i educatiu a les entitats de la Mina, la conciliació de la vida familiar i laboral, el desenvolupament econòmic local, i la participació i el desenvolupament comunitari. Es tracta del capítol més important de les inversions del Consorci per aquest exercici.

.

 

 

 

La inversió acumulada que gràcies al Pla de Transformació s’ha fet en programes socials al barri de la Mina arriba aquest any als 31,6 milions d’euros. Una partida anual que després de l’any 2006 ha anat disminuint lenta però progressivament, bé perquè alguns dels programes engegats amb el Pla de transformació, han complert amb els objectius per als quals es van posar en marxa, o bé perquè, un cop consolidats i decidida la necessitat de mantenir-los, han passat a dependre de les administracions que en tenen les competències corresponents. Així, en els darrers anys, fins a un total de 21 serveis o projectes iniciats pel Consorci, han estat assumits per altres administracions. Es tracta, majorment, de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la Generalitat, que en el cas de determinats projectes del Pla de Transformació han mantingut un vincle des de la seva creació.  En d’altres, hi ha la Diputació de Barcelona o alguna fundació, que n’han assumit la seva gestió i finançament, per tal de garantir-ne la continuïtat. Entre aquests serveis que han canviat de gestió hi ha el de Suport a l’auto ocupació (Ajuntament), Atenció a la població drogodependent (Ajuntament, Diputació de Barcelona i Generalitat), Acollida matinal (Ajuntament), Ludoteca Toc Toc (Generalitat) i Creixem Junts (Ajuntament i Càritas).

 

Els majors esforços són per la inserció laboral
El Consorci, mentrestant, continua destinant els seus majors recursos als programes de formació i inserció sociolaboral, donada l’actual situació de crisi econòmica, posant especial atenció als cursos de formació i capacitació de treballadors i treballadores. En conjunt aquests programes reben el 46% del pressupost de l’Àrea social, 480 mil euros, que van destinats a la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral, de la qual formen part sis programes que atenen a la població activa de la Mina. El SIOL (Servei d’Informació i Orientació Laboral), porta d’entrada a la Xarxa, i el Club de Feina són d’àmbit general per a tota la població, mentre que la resta treballen amb especificitat per a diversos col•lectius (dones, joves sense experiència laboral i baixa formació, persones amb malaltia mental i drogodependents). Els programes de millora de la convivència, l’espai públic i el civisme reben un 31% de la despesa social del Consorci prevista per aquest 2013, seguits del capítol destinat al suport social i educatiu amb programes de dinamització per a joves, formació sobre la comunitat gitana per als alumnes de secundaria i la promoció de les entitats del barri per enfortir el teixit associatiu, que representa un 11% del total.

L’àmbit de la Participació i el desenvolupament comunitari, rep un 9% del pressupost i agrupa quatre programes, el principal dels quals va destinat a generar un marc consensuat d’objectius i metodologies compartits per tots els serveis i equips tècnics implicats en el Pla de Transformació, així com la mateixa població del barri a través de les seves entitats i associacions; més un pla de comunicació per mantenir informada la comunitat del desenvolupament del Pla que en aquest moment enfila la seva fase final, i un programa específic de suport a la comunitat gitana. Finalment, els capítols referents al desenvolupament econòmic local i la conciliació de la vida familiar i laboral, lligats a l’àmbit del treball, compten amb un 6% i un 3%, respectivament, del pressupost social d’aquest 2013. El primer duu a terme un programa de dinamització comercial i un de prospecció d’empreses per col•laborar amb els projectes de la Xarxa d’inserció sociolaboral i, el segon, garanteix la continuïtat de La Capsa dels Jocs, un espai lúdic familiar destinat a famílies amb infants petits fins a 12 anys que ha contribuït a normalitzar l’activitat al Parc del Besòs.

Consorci del barri de la Mina