La comunitat del barri de la Mina està formada per 9.412 persones, segons dades estadístiques de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, de l’1 de gener de 2012. En el còmput general del municipi, que ara té 35.151 habitants, les xifres mostren petites pujades i alguna davallada més significa que mantenen els números per sota les dades del 2009. Any que marca un punt d’inflexió a l’alça en l’evolució de la població general de Sant Adrià, que des del 1983, després d’anys de creixement continuat, no havia aturat el seu decreixement. A la Mina, que a principis de la dècada dels 90 havia arribat als 10.664 habitants, aquest decreixement s’atura l’any 2008, amb 8.847 habitants...

 

A partir d’aquell moment també es capgira la tendència i, des d’aleshores, les xifres de població augmenten. I, és d’esperar que amb els nous habitatges construïts d’acord al Pla de transformació, amb l’objectiu de diversificar la comunitat, la població de la Mina continuï creixent, amb el permís de l’actual crisi.

.

    

La Mina té una superfície de 727,5 m2, que representa el 19% del terme municipal, i això la converteix en el tercer barri més gran de Sant Adrià, després de la Catalana i Sant Joan Baptista, i per sobre de la Verneda, Sant Adrià Nord i el Besòs. Si posem en relació les dades de superfície i les de població tenim que la Mina no és un barri de densitat alta. I, comparat amb altres barris de la ciutat, tenen major densitat Sant Adrià Nord, especialment, i el Besòs. Tot i estar, la Mina, 4 punts per sobre de la densitat mitjana de Sant Adrià. En canvi, sí que és el barri on s’apleguen més persones per habitatge, per tenir un nombre important de famílies nombroses i extenses que conviuen sota el mateix sostre.

El que explicaria que a la Mina se li col•loqués l’etiqueta de barri massificat, seria l’estructura dels seus blocs de pisos, que són de grans dimensions i alçades, característics del desarrollismo franquista dels anys 60 i 70. Edificis, que, a més, concentraven 80 famílies per escala de veïns. Situació que ha quedat resolta gràcies al programa de divisió d’escales del Pla de transformació, que ha obert noves entrades en aquests edificis, creant comunitats de 40 veïns. La concentració està, doncs, en aquests grans edificis que trobem a la Mina Nova. Només al carrer de Mart, que no fa més de 365 metres de llarg, hi viuen 2.398 persones. D’altra banda, el carrer menys poblat, que trobem a la Mina Vella, és el d’Orient, amb 60 veïns. Actualment, al barri de la Mina hi ha un total de 3.755 habitatges, la majoria de protecció oficial, 2.865 fets amb la creació del barri -entre finals dels 60 i principis del 70- i 422 amb el Pla de Transformació destinats al reallotjament de les famílies afectades per aquest. La resta, 468 pisos nous construïts entre el 2007 i el 2009, són habitatge lliure destinat al mercat immobiliari.

   

Manté una piràmide d’edat jove
La ciutat de Sant Adrià de Besòs va superar per primer cop els 1.000 habitants, l’any 1920, amb 1.073 persones, però, al cap de 3 anys, el 1923, la xifra s’havia doblat, arribant aquell any als 2.076 habitants. Les estadístiques no tornen a recollir un augment tant significatiu fins la dècada dels 70, coincidint amb la creació del barri de la Mina. Entre els anys 1974 i 1975 venen a viure a la ciutat 8.564 persones, la gran majoria de les quals s’instal•laran al nou barri, i majorment seran famílies joves amb fills petits. Encara ara, la seva piràmide d’edats, és la més jove de tot el municipi. Així, mentre que al conjunt de Sant Adrià el grup d’edats predominant és el de 35 a 39 anys, a la Mina és el de 25 a 29 anys, el seu gruix de població se situa entre els 25 i els 45 anys, i el nombre d’homes supera en uns 200 el de les dones. A la Mina hi ha un 9,8% de persones estrangeres, procedents, sobretot, del Pakistan, el Marroc i la Xina; a continuació, però en menor proporció, hi ha el grup de persones vingudes de diversos països de Sud Amèrica.
Pel que fa als nivells de formació, la majoria de la població d’entre 18 i 64 anys, un 43%, té el graduat escolar, el 25% no ha acabat els estudis bàsics, un 22,5% ha superat el batxillerat superior i un 0,3% ha realitzat estudis universitaris.

Cansorci del barri de la Mina