Un dels aspectes bàsics per iniciar processos de formació i capacitació del treballador o treballadora amb l’objectiu final de trobar un lloc de feina i després mantenir-lo, és la motivació personal. D’aquí que el primer que fan els diversos equips de treball de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci, sigui una entrevista personal amb cadascun dels aspirants. Es tracta de clarificar molt bé les motivacions de fons que mouen a la persona, perquè de vegades la sola necessitat de portar diners a casa no és suficient per aconseguir completar tot l’itinerari de formació i preparació prèvia que s’ha de seguir al llarg de diversos mesos.

.

 

És per això que parlem d’inserció sociolaboral i no únicament d’inserció laboral, perquè el fet de buscar feina i en el millor dels casos aconseguir-la, va molt més enllà del lloc de treball per si mateix. A través de la formació que es dóna durant els itineraris de formació i capacitació la persona aprèn a valorar la feina i a ser conseqüent amb la responsabilitat que assumeix a l’hora d’iniciar els processos de formació i de signar un contracte amb una empresa.

Fomentar el treball de les dones
D’aquí que la Xarxa laboral del Consorci col•labori directament amb altres recursos que treballen al territori en l’àmbit de la inserció social. Recentment, s’ha organitzat una sessió formativa per a un grup de dones ateses per l’oficina de Serveis Socials de la Mina, dins el programa que aquests duen a terme per donar a conèixer tots els serveis i recursos que els seus usuaris i usuàries tenen a l’abast. El tema de la sessió va ser el mercat laboral i es va celebrar a l’Espai Cultural Font de la Mina, un dels nous equipaments que s’han posat en marxa gràcies al Pla de transformació del barri de la Mina. Durant la sessió formativa es van presentar de manera dinàmica i participativa eines i estratègies per preparar l’accés a un lloc de feina, tenint en compte la difícil situació en que es troba aquest mercat actualment i la necessitat d’adaptar-se i preparar-se el millor possible.

  

Es van fer càrrec de la sessió de treball amb aquest grup de dones, el Servei d’Informació i Orientació Laboral, conegut com SIOL, i l’equip d’Itineraris d’Inserció per a Dones Gitanes. El SIOL és la porta d’entrada a la Xarxa de serveis del Consorci des d’on es deriven els diversos expedients a la resta de serveis, en funció de les característiques personals i currículum laboral de cada persona (edat, gènere, problemàtiques específiques, experiència ...), que són els encarregats de fer-ne un seguiment exhaustiu. Com és el cas  d'Itineraris d’Inserció, que treballa exclusivament amb dones i que, per tant, coneix de primera mà les dificultats especials del col•lectiu femení per accedir al mercat de treball, juntament amb els problemes de conciliació de la vida familiar i laboral que tenen la majoria de dones treballadores.

El grup va demostrar interès i va mostrar-se força participatiu, tot i que, els organitzadors de la sessió van valorar que en alguns dels casos s’hauria de començar treballant aspectes molt bàsics de la motivació personal. Ja que de vegades les diverses problemàtiques que es viuen en les famílies ateses pels serveis socials i les dificultats concretes del dia a dia, fan encara més complicat aconseguir el compromís de la responsabilitat a l’hora de decidir iniciar processos formatius i de capacitació. Tots aquests processos han estat preparats específicament per a cadascun dels casos amb l’objectiu de cobrir un ampli seguit de mancances, que si no es corregeixen, es fa molt difícil encaixar i formar part d’un equip de treball i adaptar-se per respondre positivament a les exigències d’una empresa.

Consorci del barri de la Mina