El Festival Besmina d’art jove al carrer, que enguany arriba a la quarta edició, té el seu plat fort dissabte, 2 de juliol, amb l’actuació dels vuit grups seleccionats pel jurat, que aquest dia a partir de les sis de la tarda, defensaran les seves propostes de cara a aconseguir alçar-se amb el premi del festival. Tots ells: McMine (hip hop), Tirantlofunk (funk), Infame (rock), Vaguard Duo (clàssica), Predy’s Band (hip hop), PhilEuforix (dansa moderna), Laia Barrera (dansa) i Les Twins (clown), aspiren a prendre el relleu als guanyadors de l’any passat: el grup de pop-rock Cuestión de Suerte, que actua dijous, dia 30, a partir de les set de la tarda a l’Auditori del FNAC Diagonal Mar per presentar la seva nova maqueta “Desde el principio”.

 

.

Està organitzat per Espai Jove, servei del Consorci del barri de la Mina, i el Centre Cívic del Besòs, d’aquí el nom d’aquest festival que funciona com a plataforma per fer visibles grups de música i de les arts escèniques amateurs, formats per joves de fins a 30 anys d’edat. Inclou tota mena de tendències musicals, de dansa, teatre, i circ. Aquest any els grups finalistes venen de Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Montcada i Reixac, Ripollet, i Palau-Solità i Plegamans. Tots se serveixen del llenguatge artístic per expressar i donar veu a les seves inquietuds i visió de la realitat que els envolta. A través del hip hop, la música negra feta en català o el rock inspirat en els 90 presenten les seves pròpies composicions o els arranjaments sobre obres clàssiques.

Entre la Mina i el barri del Besòs
Utilitza escenaris diversos ubicats entre el barri de la Mina i del Besòs. L’Espai Cultural Font de la Mina, on va tenir lloc la taula d’experiències “Art, Joves i Comunitat” que, el dia inaugural del festival, dilluns, dia 20,  va reunir col•lectius i persones vinculades a projectes juvenils amb la intenció de crear diàleg i fomentar l’intercanvi de coneixements pel que fa al desenvolupament cultural comunitari, l’animació sociocultural i la dinamització juvenil. Hi van participar Payasas desagrupadas, grup teatral en formació; Associació Iranigami, que es presenta com una alternativa d’oci educatiu que promou l’ús de la música vocal i l’expressió corporal en la població infantil i juvenil; Joves d’arreu del món, projecte juvenil i intercultural del Pla de Desenvolupament comunitari Besòs-Maresme; i l’Associació de Cultura Gitana Jove Ternikalo XXI, que presenten un projecte audiovisual basat en joves promeses del flamenco.

Aquest dia van actuar el grup de dansa contemporània Nat Nou, i el Cos de dansa de l’Esbart de Sant Cugat amb un espectacle de dansa inspirat en la cultura tradicional catalana des d’un enfocament modern i actual. El Festival continua la setmana que ve. Dimecres, dia 29, es presenta GBIB, proposta musical del Grup de ball del barri del Besòs que actua al Centre Cívic del Besòs amb la seva interpretació del musical "Night and Day". L’endemà, divendres, 30, és el dia de Cuestión de suerte, els guanyadors del Besmina 2010 a l’auditori FNAC de Diagonal Mar; dissabte migdia, a dos quarts d’una, al teatre del Centre Cívic del Besòs l’Associació Iranigami oferirà el seu espectacle Clariana, de dansa, música i teatre.

Les exposicions del Besmina
Paral•lelament, fins dissabte, 2 de juliol, es podran visitar quatre exposicions que també presenta el Festival Besmina. Es tracta, de "Fotografies de Circ" de Rosa Colell que s’exhibeix a la Central del Circ que es troba a l’Esplanada de la zona Fòrum, al principi de la Diagonal de Barcelona. Al Centre cívic del Besòs hi trobareu les escultures de Manuel Narejo i Esperança Boada. L’exposició "Puertas" d’Alejandro Marín es presenta al Centre cultural Polidor. I a l’Espai Cultural Font de la Mina hi trobareu una retrospectiva dels tres primers festivals Besmina, que se celebra anualment des de l’any 2008 i que, aquest any, compta amb la col•laboració dels establiments Fnac, Foto 100 i BB, el Centre Cultural Polidor i la Central del Circ, a més, dels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. L’entrada és lliure a tots els actes del festival.

Consorci del barri de la Mina