La ludoteca Toc Toc, del Consorci del barri de la Mina, posa en marxa aquest curs el nou taller d’iniciació a la informàtica per oferir als més petits –nens i nenes de 3 a 5 anys- el contacte amb una eina que els desperta molt d’interès i a través de la qual es poden reforçar i introduir aprenentatges. La nova activitat es fa en col•laboració amb el punt Òmnia del Centre cultural gitano del barri per a la formació informàtica i l’ús dels ordinadors.
Ludoteca S’amplia així, un programa d’activitats (tallers de manualitats, conta contes i préstec de joguines) destinat a facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral, i que funciona de dilluns a divendres per la tarda en un espai, dins l’escola Mediterrània, de formació lúdica en el temps de lleure, que contribueix a reforçar la xarxa social del barri. L’any passat la ludoteca va crear el servei de préstec de joguines amb l’objectiu de reforçar el sentit de responsabilitat, pensant ja en la propera inauguració de la biblioteca Font de la Mina, prevista per aquesta tardor, així els nens i nenes s’han acostumat a endur-se durant el cap de setmana allò que trien, tenir-ne cura i tornar-ho al centre. També pensant en l’espai infantil previst a la biblioteca, a la ludoteca s’ha organitzat el conta contes i enguany es treballarà especialment el saber escoltar en silenci, imaginar i participar de l’activitat seguint unes normes de comportament adequades.
El primer dia d’inscripcions es van omplir totes les places i es van recollir la resta de peticions, en llista d’espera, de cara a planificar una ampliació del servei per donar resposta a la demanda real que s’ha generat i continuar contribuint a l’enfortiment de l’educació al barri.
A l’hora s’han posat en marxa els altres dos serveis del Consorci destinats als infants. L’espai Creixem Junts que atén famílies amb criatures de 0 a 3 anys on es comparteixen vivències del que representa fer créixer els fills, es valora el joc com una eina més de relació entre pares i fills i serveix d’espai de formació i informació en l’etapa de la petita infància. I el servei d’Acollida matinal, per atendre alumnes de l’escola Mediterrània, dins d’un espai educatiu amb activitats lúdiques i formatives, entre les 8 del matí i fins a les 9,30 que l’escola obra les portes.
 
Jovent creatiu i actiu
Pel que fa als joves, el servei Espai Jove creat des del Consorci per promoure entre ells les activitats associatives i culturals prepara per al dia 7 d’octubre una jornada de portes obertes al Casal Cívic de la Mina on hi ha la seva seu, per presentar les activitats d’aquest primer trimestre de curs i algunes de cara l’any que ve. Hi haurà una mostra dels diversos tallers que es fan (construcció de cajón flamenco, fusió flamenca, perruqueria i caracterització) i la presentació del “Dokumenta realitats”, programa d’activitats a l’entorn a la fotografia de caràcter social, que es fa conjuntament amb els joves del Centre Cívic del Besòs.
La jornada s’aprofita per inaugurar l’exposició “Signs of the city” realitzada a partir del treball fet al llarg de l’any passat per joves de 4 ciutats europees -Sofia (Bulgària),  Londres (Regne Unit), Berlín (Alemanya) i Barcelona (Espanya)-. L’exposició inclou les fotos utilitzades per la part del projecte corresponent a Barcelona, del que en forma part un grup de joves del barri de la Mina, una presentació de la mostra fotogràfica aportada per les 4 ciutats que es farà al Centre Cívic Can Basté de Barcelona el dia 9 d’octubre, i la projecció de la plana web que recull els detalls d’aquest intercanvi cultural entre joves europeus.
El dia de portes obertes, adreçat a tot el barri i especialment als joves i les seves famílies, serà una oportunitat per visitar l’Espai Trobada, dins el mateix Casal de la Mina, creat per ser un punt de referència pels joves per adreçar-s’hi a buscar informació, utilitzar la sala de lectura i fer propostes de cara a noves activitats.
 
Consorci del barri de la Mina
.