“És perfecte per anar a la platja, així ens estalviarem la caminata”. Aquest mateix comentari es va sentir més d’un cop al voltant de la nova parada del Tramvia, que passa pel mig del barri de la Mina, entre els veïns que s’ho miraven, el primer dia de funcionament de la línia T6. El nou servei es va inaugurar dilluns, dia 16 de juny, i està pensat per apropar Sant Adrià de Besòs i Badalona. La línia té inici i final a l’estació de la Renfe de Sant  Adrià i el barri del Gorg, passant per la Mina.

 

Tot ha coincidit, el final de la pavimentació de colors de la rambla de la Mina, que és un projecte del Centre de recerca Polis de la Universitat de Barcelona amb participació d’entitats del barri, i l’estrena de la nova línia del Trambesòs que, a una setmana de servei cada dia porta més passatgers. Les persones que l’utilitzen es familiaritzen amb els horaris –el comboi té una freqüència de pas de 20 minuts- i aprecien la comoditat de tenir un nou mitjà de transport que els deixa més a prop de casa.

Tramvia

 

Tampoc els hi queden lluny les parades Parc del Besòs de la T5 i Can Llima de la T4, que passen pels dos extrems del barri, pels carrers Cristòfol de Moura i Eduard Maristany, respectivament, i que ja fa temps que utilitzen habitualment. En destaquen la facilitat que té aquest transport per pujar-hi i baixar-ne, sobretot amb cotxets, i que és agradable poder viatjar tot mirant per la finestra i veure el paisatge, a diferència del metro.

 

El tramvia com a mirador
El pas del tramvia pel mig del barri té un valor simbòlic, tal com han destacat aquests dies els diversos mitjans de comunicació que se n’han  fet ressò, perquè és l’obertura i connexió definitiva del barri amb el seu entorn –un dels principals objectius del Pla de transformació que gestiona el Consorci-. A més facilita que també aquells ciutadans que no viuen al barri puguin veure la seva nova realitat tot viatjant en el tramvia.

Des de les seves finestres poden veure la nova rambla que, com dèiem, té un paviment de colors amb fons vermell decorat amb amples franges de verd i blau, i una de color groc allà on se situa el centre del passeig i la parada de la Mina. El projecte decoratiu expressa el trànsit entre el verd del parc i el blau de la Mediterrània que l’espera al final de la passejada.

 

D’un sol cop d’ull la nova realitat del barri és patent, s’hi observa l’esponjament de la part central del barri on ara hi ha nous equipaments com l’escola, la biblioteca i la comissaria dels Mossos d’Esquadra, i els solars destinats a la construcció d’habitatge social i lliure. Algunes de les promocions privades de pisos s’estan construint ja en els terrenys de l’antic polígon industrial desaparegut, i ja hi un edifici d’habitatges on s’hi han instal•lat els primers nouvinguts al barri. Aquests s’han decidit a comprar pis, pel luxe de poder viure al costat del mar, la bona connexió de la zona i la proximitat amb Barcelona. Valors innegables, dels quals també en gaudeixen els veïns de tota la vida que ara, a més, tenen el tramvia a tocar de casa.

 

Consorci del barri de la Mina
.