El servei socioeducatiu La Capsa dels Jocs, Projecte del Consorci del Barri de la Mina com d´altres projectes que atenen a persones, ha hagut d´adaptar-se i donar-li una volta més a la tasca diària amb les famílies. L´equip de La Capsa ha mantingut la seva dinàmica i el seu dia a dia, l´acompanyament a les famílies i llurs infants. Entenent aquest acompanyament imprescindible, més que mai durant aquest dies de crisi i de confinament.

 


La Capsa dels Jocs entén aquest acompanyament com essencial i integral, va des de un acompanyament emocional, familiar, econòmic, de salut.. fins a un acompanyament educatiu i d´oci familiar. El pes està en els infants, sense oblidar-nos del seu context, la família, actors imprescindibles per a aquest acompanyament tan necessari.


El projecte La Capsa dels Jocs del Consorci del Barri de la Mina ha volgut mantenir la seva programació diària adaptant la mateixa amb recursos online, vídeos realitzats i gravats per l´equip de professionals, que van des de contes a receptes de cuina; fins i tot hem crear un challenge on van rebre la resposta d´ 11 famílies , van organitzar un concurs de pintura online on hem rebut 19 obres! I què dir de les videotrucades amb els infants i les famílies, veure´ns, tot i que sigui a través d´una pantalla fa que la distància i que les incerteses s´esfumin, sentint el calor humà més a prop.

  


També hem creat una enquesta que van passar a les famílies del projecte, amb la finalitat de saber quines necessitats i quina era la situació real que estaven vivint les famílies; necessitats econòmiques, laborals, familiars, educatives, d´alimentació i d´oci i lleure. A partir d´aquí hem adaptat els recursos i les propostes a les famílies partint de la seva implicació en primera persona.
Els taller que tenen molta repercussió i seguiment son tots els relacionats amb moure cos, ballar, cantar, fer fora les emocions és un pilar que treballen a diari, fent una proposta diferent cada dia; des de ioga, zumba, exercici físic, estiraments.. necessaris i indispensables per a la ment humana.


El que mes agreixen les famílies es l’Acompanyament i calor humà durant les diverses fases que hem viscut i estem vivint, per poder afrontar emocions, neguits, pors, incerteses, dubtes. En una situació social de normalitat ja es treballa l’ acompanya durant les etapes de la nostra vida però ara amb molta mes intensitat. En les setmanes que portem de confinament els professionals de la capsa cada cop mes han sigut claus com a referents de totes les famílies e infants.

 


Ara, l´adaptació, la mirada i les forces estan posades en la futura i esperada reobertura del servei. Els infants tenen ganes de córrer, de compartir moments, de compatir joc, mirades, converses. Quin joc es podrà compartir i quin no? Cartes? Fútbol? Bàsquet? Joc simbòlic.. caldrà també adaptar-nos.


L´adaptabilitat i la innovació són dos conceptes claus en aquesta crisi sanitària que estem vivint arrel del COVID-19. Davant de qualsevol crisi l´enfortiment i l´adaptació són dos dels motors a tenir presents. Adaptació i innovació en tots els àmbits, tant en l´ econòmic, com el sanitari, com el social.

Consorci del barri de la Mina