Fins a un total de 1.903 hores de pràctiques realitzades en serveis del Consorci han acumulat els nou alumnes de distintes universitats i centres d’ensenyament que aquest curs 2018-2019 s’han beneficiat dels convenis que aquestes signen amb el Consorci com a entitat col·laboradora.

 

 

Les universitats de Vic, Barcelona, Autònoma de Barcelona, l’Institut de secundària Eugeni d’Ors i la Fundació Pere Tarrés en els seus plans de pràctiques acadèmiques externes han ofert als seus estudiants -mitjançant el Consorci- la possibilitat de participar en programes d’entre 60 i 383 hores. Enguany han estat quatre alumnes d’Educació social, tres de Pedagogia, una de Mediació comunitària i un d’Integració social. Els primers van arribar el mes de març del 2018 i els darrers han acabat la seva estada aquest maig en funció del pla de cada centre. La immersió dels estudiants en espais reals de treball els dóna la possibilitat de posar a prova competències transversals com emprenedoria, creativitat, compromís ètic i comunicació. Capacitat d’adaptació, resolució de conflictes, autoconeixement, i disciplina de treball i gestió. En aquest moment els objectius d’aprenentatge s’enfoquen a cohesionar coneixements, habilitats i destreses, actituds, valors i normes.

Per remenar i triar

El Consorci que des de l’any 2000 desenvolupa el Pla de Transformació al barri de la Mina, duu a terme un Pla d’Actuació Social des d’on articula la seva intervenció en els àmbits laboral, de l’habitatge, la convivència i l’espai públic, que li permet oferir una diversitat de serveis en els que integrar la demanda de places de pràctiques del món acadèmic. Sis serveis que formen part de la Xarxa d’Inserció Sociolaboral -SIOL, Club de Feina, Apropa’t a la Feina, Itineraris d’Inserció per a Dones, Accés i Situa’t-, quatre de l’àmbit socioeducatiu -Fem Família, La Capsa dels Jocs, Espai Jove i Avança-, tres que treballen per la convivència veïnal i el civisme -Juntes d’Escala i Mediació, Intervenció Comunitat Venus i Brigada de Manteniment i neteja- i dos en el desenvolupament de l’economia local -Dinamització Comercial i Prospecció d’Empreses-. Paral·lelament, a l’oferta de places que gestiona l’Àrea Social del Consorci, el seu personal al capdavant dels serveis es coordina amb el professorat tutor del pràcticum per fer-ne el seguiment i les corresponents avaluacions intermitges i finals.

 

 

 

Quatre estudiants: una de la Universitat de Vic (Educació Social), dues de la de Barcelona (Educació Social i Pedagogia) i una de l’Autònoma (Pedagogia) han completat el primer any del programa de pràctiques i dues de la de Barcelona (Educació Social) i un de l’Autònoma (Pedagogia) el segon any. En el cas de la Fundació Pere Tarrés s’ha tractat d’una formació pràctica per a l’ocupació que requereix el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a l’obtenció del certificat de professional. I, l’alumne de l’Institut Eugeni d’Ors estudia el grau superior de tècnic en Integració Social.

De cara el curs que ve el Consorci torna a oferir la disponibilitat dels seus serveis als diversos departaments de pràctiques d’universitats i centres d’ensenyament interessats, en una relació de col·laboració que beneficia a ambdues parts.

Consorci del barri de la Mina