El currículum vitae (CV) és l’instrument que ens acosta o ens distancia d’arribar a l'entrevista de feina. És una representació de la persona candidata. I, vet aquí que un CV no pot ser una mera descripció de la vida laboral de la persona, no són només dates i els noms de les empreses on s’ha treballat anteriorment. Com ha de ser el CV que volen veure les empreses?

 

 

És fonamental incloure-hi dos elements crucials: d'una banda, la descripció de les tasques o funcions exercides i, per l’altra, destacar les competències de la persona. A què ens referim quan parlem de competències personals? Les competències poden ser de diferents tipus. Tradicionalment, s'han valorat gairebé en exclusiva les competències tècniques de la persona candidata. És lògic que l’empresa vulgui conèixer a fons el perfil tècnic de la persona que està cercant per incorporar al seu equip. Si pensem en un cirurgià, ningú voldria ser operat per un metge que no hagi completat la seva formació tant acadèmica com pràctica en la seva especialitat.

Ara bé, darrerament, en els CV i en les entrevistes de feina es tendeix a valorar també les competències transversals, que podríem definir com aquelles habilitats que són comunes i desitjables en la majoria de les ocupacions laboral. Es tracta de capacitats per el treball en equip, la facilitat en la comunicació, la flexibilitat o l'organització. Seguint amb l'exemple del cirurgià, davant dos cirurgians amb les mateixes competències tècniques preferiríem aquell que sàpiga comunicar-nos de forma adequada, clara i empàtica el nostre diagnòstic. De manera que el coneixement i l'experiència són factors que per a la persona que fa la selecció de personal sumen, mentre que les competències transversals multipliquen, i d’aquí que sigui molt important que es visualitzin al CV.

 

 

 

Potenciar-se un mateix

Les competències transversals d’una personal poden ser innates, desenvolupades sense un esforç conscient o bé competències que d’entrada no es tenien però que al llarg de la vida s’han anat adquirint. Els equips professionals que treballen en el camp de la inserció laboral han de ser capaços de fer evident per a la persona que cerca un treball les habilitats que posseeix i de les que no n’era conscient. Parlem d’habilitats que s’han desenvolupat en ocupacions i experiències anteriors. A voltes, no remunerades com són les feines de la llar o treballs precaris als que la persona no dóna importància. Mitjançant, exemples concrets de situacions quotidianes es poden arribar a reconèixer aquestes competències com un tret diferencial de cada persona. És per això, que el CV per competències és un CV sospesat, pensat i valorat de manera conjunta entre la persona tècnica i la que vol potenciar el seu perfil laboral, perquè haurà de ser ella qui defensi la seva candidatura en el moment de l'entrevista amb l'empresa.

El currículum per competències va ser el tema que va ocupar la II Jornada Compartint Coneixents que celebra la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral del Consorci. Sessió que en aquesta ocasió va dirigir l’equip tècnic del projecte Accés, servei adreçat a les persones que han de fer front a qüestions de salut mental en el seu dia a dia i també en les seves aspiracions a incorporar-se al món del treball.

Consorci del barri de la Mina