Com cada any l’equip de Prospecció d’Empreses del Consorci del barri de la Mina ha organitzat una visita guiada a les instal·lacions de l’Ecoparc del Mediterrani per als usuaris i usuàries dels serveis de la seva Xarxa d’inserció sociolaboral, en la qual hi ha participat una vintena de persones.

 

La visita, feta aquest dimarts, té com objectiu, d’una banda, fer conèixer la realitat laboral d’aquesta planta de tractament de residus, ubicada just al costat del barri. I, de l’altra, sensibilitzar i conscienciar la població de la importància del reciclatge en l’àmbit domèstic, apel·lant a la responsabilitat que cadascú de nosaltres hi té. L’Ecoparc del Mediterrani és un dels quatre Ecoparcs que té la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A la Planta de tractament es realitza la feina de triatge de tota la brossa que es genera a Badalona i Sant Adrià de Besòs.

Primerament, a l’entrada, l’educador ambiental del centre ens ha explicat les mesures de seguretat segons les quals es regeix l’Ecoparc i a continuació ens ha mostrat un vídeo sobre la gestió que cal fer diàriament de les tones i tones de residus que es generen només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La visita guiada es fa seguint el recorregut d’una passarel·la elevada des d’on es poden observar les distintes fases del procés de triatge i manipulació, acompanyada de les explicacions de l’educador ambiental que ens ha detallat les tasques que s’hi fan i ha respòs a les preguntes que el grup li ha plantejat. A continuació, en petits grups hem passat a una cabina amb vistes a la zona d’entrada de residus, de d’on un operari amb una màquina de braç amb forma de ganxo va seleccionant la brossa i aquesta passa a les cintes de tractament. La visita, d’una durada d’hora i mitja, ha despertat l’interès del grup, que s’ha mostrat molt motivat per comprendre el funcionament i les característiques tècniques de les instal·lacions. Així com, per conèixer els requisits i formació necessària que es demana als treballadors de la planta, ja que ho han contemplat com una oportunitat assequible per entrar en el món laboral.

     

Consorci del barri de la Mina