Al cap de dos anys de que el Consell parroquial acordés que l’església de la Mare de Déu de les Neus necessitava una nova imatge de la seva patrona i gràcies a les donacions populars de la comunitat de feligresos al llarg de tot aquest temps, es va poder beneir el passat diumenge, 26 de setembre, una senzilla talla de fusta policromada de la Mare de Déu amb el nen Jesús en braços, que des d’aleshores presideix l’altar de la nova església parroquial inaugurada el mes de gener de l’any passat.

.

 

 

 

Tot i que el dia de la Mare de Déu de les Neus és el 5 d’agost, data en que es commemora la miraculosa nevada al cim del turó romà d’Esquilía a mitjan segle IV; a la parròquia de la Mina la festa de la patrona se celebra l’últim diumenge del mes de setembre amb una missa i una ofrena floral per part de les entitats del barri vinculades a la parròquia. Aquest any, amb ocasió de la benedicció de la nova imatge, es va fer una missa concelebrada que va servir, a l’hora, per acomiadar l’antic vicari parroquial, Jesús Maria Vergara, donar la benvinguda al seu successor, Domènech Valls, i comptar amb la presència del primer rector de la parròquia -als anys setanta- Francesc Vilamala; que van acompanyar l’actual rector, Ramon Muray, en la celebració eucarística de la festa.

Ofrena floral de les entitats
La missa va acabar amb la tradicional ofrena floral per part de cadascuna de les següents entitats: Grupo Unión, Servei Materno Infantil de la parròquia, Associació de Veïns, els tres grups de dones del barri (Adrianes, Iris i Alfa Costura), la Germandat Rociera Virgen de la Rocina, la Cofradía de la Santa Creu i la Colla Pessebrista del barri de la Catalana que també pertany a aquesta parròquia. La celebració va acabar amb el tradicional càntic dels Goigs de Lloança a la Mare de Déu, acompanyats per la música d’una guitarra, i el repartiment d’una nova edició de les estampes de la Mare de Déu.

Segons explica mossèn Muray, “la imatge ha agradat molt a la comunitat per la seva senzillesa que transmet proximitat i inspira devoció a la figura de la Mare de Déu”. Aquesta talla de 1,20 metres té similituds amb d’altres representacions de la Mare de Déu de les Neus d’estil italià. És la imatge de Maria fent de mare amb el seu petit fill en braços, vestida amb una túnica, el cap cobert amb un mantell i calçada amb sandàlies. Té una expressió suau, com a punt de fer un somriure, i cert moviment per la posició del peu dret avançat i la irregularitat del vestit.

Amb l’arribada de la imatge culmina el procés de trasllat des de l’antiga parròquia, a tocar del carrer Cristòfol de Moura, i afectada per les obres del Pla de Transformació del barri de la Mina que du a terme el Consorci de la Mina, fins a l’edifici actual de la Plaça Mare Teresa de Calcuta. La nova església, obra de l’arquitecte Manuel Ribas inaugurada fa gairebé dos anys, està disposada en forma circular al voltant d’un altar, darrere del qual hi ha un jardí d’arbres que es veu a través de grans finestrals que donen molta lluminositat a la sala del temple. El nou edifici compte també amb diverses estances per acollir les activitats socioeducatives de la parròquia, dedicades principalment al jovent, així com la rectoria i sagristia.

Consorci del barri de la Mina