El dofí Alexandre i el seu amic el calamar Cal es trobaran molt aviat en mig d’una aventura que no s’esperen, amb un mar a vegades en calma i d’altres tempestuós, com a escenari ideal per aquest viatge en etapes, on es trobaran amb altres animals de l’oceà. Ells són els protagonistes, juntament, amb uns altres grans protagonistes d’aquesta història: els 40 nens i nenes que de l’1 de juliol i fins el dia 30 assistiran al Casal d’Estiu organitzat pel Consorci de la Mina.

 

 

.

Tal com van explicar l’equip de monitors a les famílies durant la reunió prèvia, el Casal és, bàsicament, aprenentatge durant el temps de lleure a través del joc, i els van avançar que “jugarem molt i ens ho passarem molt bé”. Perquè, segons van insistir, es tracta del moment i l’espai dels petits protagonistes, on ells en són els reis i les reines. D’aquí que un dels pilars del Casal sigui l’escolta activa; és a dir, estar molt al cas de recollir les iniciatives que vinguin d’ells i saber desxifrar a través del seu llenguatge de paraules i gestos, què és allò que tenen ganes de fer.

Cada infant és un món únic
Així, tot i que cada dia del Casal té les seves activitats programades i les seves pautes de funcionament definides, tot es pot anar reajustant i adaptant. Perquè és té en compta que les necessitats són diferents per a cada criatura, més, quan al Casal d’aquest any hi ha infants de 2 anys, que el proper mes de setembre començaran l’escola, fins als grans que han acabat P5 amb 6 anys. Del grup gran de 40 se’n fan dos, atesos, cadascun d’ells, per tres monitors més una monitora de coordinació i suport.

Com a novetat el Casal d’Estiu es fa aquest any a les instal•lacions del Casal Cívic La Mina en lloc de l’Escola Mediterrània on s’ha fet habitualment, ja que durant el mes de juliol a l’escola es faran obres al pati. Així, per facilitar el desenvolupament del conjunt d’activitats i serveis que cada dia tenen lloc al Casal Cívic, s’han pactat els espais d’ús i els punts d’entrada i sortida per als nens i nenes del Casal d’Estiu.

El Toc Toc de l’Estiu
L’equip de monitors s’ha fet càrrec de traslladar tot el material necessari des de la Ludoteca Toc Toc, ja que el Casal d’Estiu està directament vinculat al treball que, aquest altre servei del Consorci, fa al llarg del curs escolar. S’ha adequat l’espai de les dues sales que s’utilitzaran, a més, del patí exterior que també s’ha netejat i delimitat. Aquí fora s’instal•laran unes quantes piscines de plàstic, on dos dies per setmana cada grup en dies alternatius tindrà bany i jocs d’aigua.

En l’ambientació del Casal d’enguany els nens i nenes hauran d’acompanyar el dofí i el calamar a una cova secreta que es troba al fons del mar, fer un viatge en vaixell i arribar a una illa tropical. A través de jocs simbòlics, de pistes, gimcanes, contes, tallers de manualitats, cançons, dibuixos ..., els nens i nenes tindran l’oportunitat de conèixer-se, experimentar, imaginar, crear, descobrir i tenir vivències diferents de les que poden tenir a l’escola on s’ha de seguir una programació més reglada. El Casal, però, té també la seva disciplina. Unes normes de convivència que cal seguir, com són: el respecte als companys i monitors, cuidar el material que també s’ha de saber compartir, la col•laboració, el treball en equip...

Educació participativa i democràtica
D’acord amb la filosofia del projecte Ludoteca i Casal d’Estiu que gestiona la cooperativa Gedi fonamentada en la iniciativa i la cohesió social, el treball i la relació amb els nens i nenes és sempre en positiu. És a dir, promoure la cultural del pacte i l’acord on es descarta haver d’imposar res, per trobar solucions i maneres de fer feina junts; reconduir situacions conflictives sense haver de fer mai ús del càstig, i acompanyar els infants en el seu procés evolutiu de ser cada dia una mica més autònoms.

La rebuda al matí és un moment de cohesió del grup. Se’ls acull amb cançons i titelles, i se’ls presenta a través d’una animació com anirà el dia i què és el que faran. Cada grup haurà de triar democràticament per votació el nom que els identificarà durant tot el Casal i cada nen i nena es pintarà la seva samarreta que després es farà servir per a les sortides, una sortida per setmana. La primera serà al Parc de la Ciutadella per participar en la gimcana de la Ludoteca Ambiental del Parc que té per objectiu explorar-lo i apreciar l’entorn natural i cultural de la Ciutadella, així com sensibilitzar els més petits amb la conservació dels espais públics. Les altres dues sortides seran dins del barri per anar fins el Parc del Besòs.

El Casal d’Estiu acaba divendres, dia 30 de juliol, amb una jornada dedicada a les famílies que al llarg del Casal hauran fet de nexe d’unió entre l’equip de monitors i els nanos. A les 11 del matí hi haurà teatre amb l’obra La Flauta Màgica i desprès la festa de comiat amb un berenar comunitari.
Bon Estiu!

Consorci del barri de la Mina