25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones. Un any més d’indignació i denúncia. I, un cop més les dades: 15 dones assassinades a Catalunya, 93 al conjunt de l’Estat espanyol, segons el recull exhaustiu que fa l’organització Feminicidio.net, que lluita contra aquesta greu lacra social i que demana la tipificació del “feminicidi” al Codi Penal, de la categoria politico-jurídica a la justícia universal.

 

 

 

 

L’assassinat de dones és la punta més cruenta i salvatge d’un problema que té moltes cares. Els maltractaments en l’àmbit de la llar, representen el 13%, de tots els actes contra les persones que van registrar el Mossos d’Esquadra l’any passat; la violència física i psíquica en l’àmbit familiar, un 5%; l’incompliment de les obligacions familiars, un 10%; les agressions sexuals, un 1%. Segons les estadístiques de la policia catalana el 41% dels actes contra les persones van ser vers les dones i l’àmbit que presenta major nombre d’homicidis/assassinats és el de la violència masclista, un 27%. Sense xifres, també hi hem d’afegir les mutilacions sexuals, i el tràfic per a l’explotació sexual, i els matrimonis forçats, i els infanticidis i els orfes que la violència de gènere deixa cada nou 25 de novembre.

Denuncia i rebuig permanent
Aquest dimecres hi ha actes reivindicatius i de rebuig a la violència masclista tot el dia a la plaça de la Vila organitzats per l’Ajuntament i les entitats, i divendres es farà el mateix amb la participació dels grups de dones del barri de la Mina davant l’Espai Cultural Font de la Mina (c/ Ponent, 21), entre les 10 i la 1 del migdia. Hi haurà parades informatives, tallers i la lectura del manifest que s’ha preparat al si del consell municipal de les dones. Es tracta, segons el manifest institucional d’aquest any “de denunciar la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, les imatges que tracten el cos de les dones com a objectes sexuals, de les narratives que emmascaren les agressions sexuals contra les dones i les fan responsables de l’agressió viscuda, de les actituds que promouen estereotips de gènere i rols patriarcals i de la banalització del masclisme”. I, afegeix que “l’amenaça de ser violentades és permanent i s’accentua entre les dones més joves, fet que posa de manifest la necessitat d’abordar àmpliament les causes i les conseqüències, els perquè i les complicitats individuals i socials”.

Consulteu el programa complert dels actes a Sant Adrià al web de l’Ajuntament, www.sant-adria.net

Consorci del barri de la Mina