Es tracta de fer servir l’esport i la música, dues activitats de lleure que engresquen els joves, per desenvolupar en ells habilitats d’autogestió i responsabilització que els ajudin al seu creixement personal. Els educadors de carrer que treballen a la Mina en el projecte de Medi obert dels serveis socials i la Fundació IRES, van recollir la necessitat d’aquests joves de poder jugar a futbol en un camp reglamentari en lloc de fer-ho a les places del barri o al parc del Besòs.

 

 

.

 

I, han començat per l’organització d’un torneig de futbol 7, de la qual se n’han fet càrrec els mateixos joves assumint les diverses tasques: planificació dels partits i horaris, preparar els materials de difusió i fer la sol•licitud a l’Ajuntament per poder utilitzar del camp de futbol de la Zona Esportiva La Mina. El torneig es va celebrar el passat divendres, dia 9 de maig, per la tarda i hi van participar un total de 25 joves d’entre 14 i 18 anys, acompanyats dels educadors i animats pels seus seguidors. L’experiència ha estat molt positiva per a tothom de manera que, demà dijous, dia 15, tenen previst reunir-se al Parc del Besòs per fer un àpat de germanor per celebrar-ho. La següent iniciativa del grup de joves ha estat presentar una instància formal a l’Ajuntament perquè els autoritzi a fer ús del camp de futbol de la Zona Esportiva cada quinze dies per poder seguir diputant aquests patits amistosos. Al mateix temps s’està posant en marxa la possibilitat d’iniciar activitats relacionades amb la música per aprofitar-la com a eina de formació a través de fomentar i potenciar les habilitats artístiques d’aquests joves, que no són poques. Es demanarà, també a l’Ajuntament, poder disposar d’alguna sala de l’Espai Cultural Font de la Mina per poder assajar, i a partir d’aquí veure de quina manera tot plegat va prenent forma.

Equipaments al servi de les persones
Aquestes sinergies entre iniciatives de millora social i l'ús dels equipaments de que disposa un territori són un clar exemple del que s’anomena urbanisme o arquitectura social, quan les disciplines tècniques estan al servei de la persona. Tal com es dóna en aquest cas, en que els joves del barri de la Mina poden gaudir d’uns equipaments que ha generat el Pla de transformació des de la perspectiva de millorar la qualitat de vida dels seus habitants. D’altra banda, la Fundació IRES, de naturalesa privada, treballa amb els col•lectius socioeconòmics més vulnerables oferint-los atenció social, psicològica i educativa per superar situacions de marginalitat i risc d’exclusió social, i també amb les persones que es troben amb dificultats econòmiques. Aquesta atenció social directa amb les persones, segons expliquen els responsables de la fundació, els permet investigar i crear models propis d’intervenció transferibles a altres professionals i territoris, “fem recerca i innovació, disciplines a les quals hi afegim la formació”. També desenvolupen campanyes d’incidència en els poders públics i es fa difusió dels resultats com a via de sensibilització social.