Comencen les obres de la futura plaça Àngels Rosell a l’espai entre el nou CAP i la parròquia

Estan en marxa les obres per fer una nova plaça pel barri, ubicada entre la parròquia Mare de Déu de les Neus i el nou CAP, als que donarà accés des del carrer del Mar. Es tracta d’un dels darrers projectes de regeneració urbana contemplats al Pla de transformació destinat a ser un lloc de trobada pels veïns, on també hi haurà una zona de jocs infantils.

 

 

 

 

Té una superfície de 1.847 metres quadrats, un pressupost de 571.640 euros i està previst que els treballs d’urbanització d’aquest entorn acabin cap a finals d’aquest any. El projecte arquitectònic, obra de Miquel Payà i Ivan Moraz de l’estudi Proenur, busca donar protagonisme als vianants, en una zona que actualment ja està destinada a aquest ús, que -en part i de manera provisional- ha ocupat fins ara un aparcament de cotxes i que anteriorment havia estat el camp de futbol de la Mina. En el moment de redactar el projecte executiu es van tenir en compte les conclusions d’un procés participatiu per al disseny d’aquest espai públic, mitjançant un conveni de col·laboració entre la Universitat de Barcelona i el Consorci, en el marc del doctorat “Espai públic i regeneració urbana: art i societat”, que va comptar amb la participació de la Plataforma d’entitats i veïns, els grups de dones -Alfa costura i Adrianes-, l’Associació de comerciants de la Mina i el aleshores Grupo Unió -actualment, Salesians Sant Jordi La Mina-.

 

 

     

 

Sostenibilitat i compromís social
Les màquines que aquests dies hi treballen han igualat els desnivells del terreny i l’acondicionen per a la fase de pavimentació. S’hi vol construir un espai basat en la simplicitat, que alhora sigui dinàmic i acollidor, definit per criteris de sostenibilitat econòmica i mediambiental, que tindrà un traçat més clar i adient, on s’harmonitzaran i, al mateix temps es diferenciaran, els diversos usos de la plaça mitjançat la varietat dels materials emprats en la pavimentació del sòl (lloses, panots, escossells elevats, parterres i el cautxú amortidor de la zona infantil). Un altre dels aspecte als que s’ha donat molta importància és la supressió de barreres arquitectòniques, per adaptar l’espai públic a les persones amb mobilitat reduïda i disminució visual, d’acord a la normativa vigent. Juntament, amb el de l’impacte ambiental. En aquest cas, se segueixen les directrius de l’Agenda 21 de Catalunya per a la reducció de la contaminació lumínica i l’estalvi energètic. I, des de la perspectiva més social del projecte, s’han fixat unes clàusules socials per les qual l’empresa constructora ha inclòs entre el seu equip d’operaris quatre persones vinculades a la Xarxa de serveis sociolaborals del Consorci, que d’aquesta manera guanyen experiència laboral i oportunitat de treball.

 

     

 

Nova vegetació que harmonitza amb l’entorn

L’ordenació racional de l’espai ha previst nou mobiliari urbà: bancs i cadires de fusta, papereres, els jocs infantils que s’hi instal·laran, i bancs de formigó que contribueixen a delimitar els espais dins la plaça. Pel que fa a la vegetació, s’eliminen tots els arbres morts, malalts o d’aquelles espècies que presenten problemes i es connecta la plaça al sistema de reg subterrani que funciona de manera automàtica i programada. S’ha previst la plantació d’un arbre central de fulla perenne i de set arbres més, d’un tipus d’acàcia que fa flors rosades, que aniran als parterres elevats delimitats per llistons de fusta.

La nova plaça estarà dedicada a l’Àngels Rosell i Simplicio, tal com ja va anunciar l’ajuntament de la ciutat el passat mes de gener en l’acte d’homenatge que se li va fer en reconeixement per la seva lluita infatigable en defensa dels drets socials, especialment, dels infants i les dones. Àngels Rosell va morir el març de 2016, després d’una vida dedicada als més necessitats i al barri de la Mina.

Consorci del barri de la Mina