images/cabecera/4.jpg

L’equip tècnic i un grup de joves dels serveis Avança i Apropa’t a la Feina del Consorci han viscut l’experiència enriquidora d'un intercanvi internacional, de la mà de la Fundació Pere Closa amb visites a Romania i Grècia. L’objectiu comú és compartir bones pràctiques de l’acompanyament de joves en situacions vulnerables orientat a la formació i l’ocupació laboral.

 

Es tracta d’un programa europeu on, d’una banda, hi ha Islàndia, Liechtenstein i Noruega, que el financen i, per l’altra, Romania, Grècia, Polònia, Lituània i Espanya com a beneficiaris. Va destinat a joves d’entre 18 i 29 anys que no estan estudiant, formant-se o treballant; que no tenen experiència laboral i que tampoc tenen clar a què es voldrien dedicar professionalment. Alhora, el projecte promou l’economia social i el desenvolupament sostenible per crear ocupació i generar benestar en la comunitat i la persona.

Avança i Apropa’t a la Feina hi participen per primer cop amb motiu de la trobada formativa per a equips professionals que es va fer a Badalona a finals del mes de març. El mes de juny es va celebrar una nova trobada de treball del personal tècnic a Suceava (Romania) i el mes de setembre a Itea (Grècia), va tenir lloc una trobada amb el jovent dels serveis, que va tenir l’oportunitat de conèixer experiències d’economia local i empreses socials.

La Fundació privada Pere Closa, per Espanya, és membre del SEPAL (Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning) que és com es coneix el projecte europeu i que es podria traduir com: Plataforma de suport a l’ocupació mitjançant la capacitació per mentoria. Fundació Pere Closa i els serveis del Consorci treballen en col·laboració i amb una metodologia d’intervenció molt similar, basada en l’acompanyament integral, sistèmic i holístic de joves de contextos de vulnerabilitat, per l’èxit escolar i la continuïtat formativa que els dugui a l’autonomia personal i la independència econòmica.

 

 

 

Badalona, Romania i Grècia

Les trobades de cinc dies de Badalona i Romania van abordar qüestions pràctiques com eines i processos d’avaluació del propi programa, intercanvi de bones pràctiques, i sessions formatives com el treball amb grups vulnerables, salut mental, estereotips i prejudicis contra el jovent o la creativitat i l'expressió en la intervenció. Les trobades inclouen visites a empreses d’economia social i sostenible. Estant a Badalona es va visitar la planta de reciclatge de roba i mobles que la Fundació Formació i Treball té al barri de la Mina i Can Batlló, un espai comunitari i veïnal autogestionat al barri de la Bordeta de Barcelona. A Romania un centre humanitari i social per refugiats que treballa amb persones en risc d’exclusió, discapacitat, d’ètnia gitana, joves desescolaritzats i víctimes del tràfic de persones, que actualment acull refugiats de la guerra d’Ucraïna.

La trobada de Grècia, diferent de les altres dues perquè es tractava de reunir els joves dels cinc països participants, es va fer a Itea (Fokida), una àrea rural que mena per noves oportunitats d’ocupabilitat laboral i sostenibilitat. Del barri de la Mina hi van anar dos nois i una noia acompanyats per personal tècnic d’Avança i Apropa’t a la Feina. Van visitar petits negocis familiars, uns productors de mel i oli, i un d’enquadernació artesanal amb pell natural. Es va presentar el model de les cooperatives socials de responsabilitat limitada, analitzar les oportunitats empresarials en àrees rurals, l’empoderament d’aquestes comunitats, i com aprofitar la sinèrgia intergeneracional. Per acabar amb una visita cultural a la ciutat de Delfos, el darrer dels cinc dies d'estada.

 

  

 

La participació a les trobades internacionals del projecte SEPAL ha permès l’intercanvi d’experiències als professionals dels serveis. Però, ha estat especialment enriquidor per aquests joves que han fet un viatge a l’altra banda de la Mediterrània, que els ha permès conèixer joves d’altres països i descobrir maneres diferents de viure i fer. Segur que aquest viatge els ha canviat, si més no una mica, la manera d’entendre el món.

Consorci del barri de la Mina

Serveis i entitats del Consorci de la Mina